Гродзенскі мясакамбінат выпусціў кілбасу з зубра. А так можна?

26-Мая-2022

На прылаўках сталічнай крамы «Еўраопт Палаца» сярод іншых мясных вырабаў з'явілася прадукцыя Гродзенскага мясакамбіната, зробленая з мяса зубра, — каўбаса і пастрама. Усё б нічога, але зубр, які лічыцца неафіцыйным знакам Беларусі, дагэтуль занесены ў Чырвоную кнігу.

Гучыць, вядома, дзіўна і неадназначна. За каментаром звярнуліся да прадстаўнікоў Гродзенскага мясакамбіната. Мы датэлефанаваліся туды, з маркетынгу нас перанакіравалі ў аддзел якасці, аднак і там з нагоды зуброў былі нешматслоўныя: «Сыравіна на прадпрыемства робіць згодна нарматыўнай дакументацыі ў адпаведнасці з заканадаўчымі актамі». Ад больш дэталёвых каментароў па тэлефоне адмовіліся.

Сітуацыю ў выніку трохі выяснілі ў Дзяржаўнай інспекцыі аховы жывёльнага і расліннага свету:

— У зубра ў Беларусі два статусы. Першае, ён жывёла з Чырвонай кнігі, а другое, ёсць спецыяльны рэзервовы генафонд. Да яго ставяцца траўмаваныя жывёлы, старыя, якія не ўдзельнічаюць у размнажэнні і не ўяўлялыя каштоўнасці дзеля прыліку. Кожную асобіну ў рэзервовы генафонд перакладаюць камісійна. На такіх жывёлах дазволена паляванне. Таму мяса, якое з'явілася [на мясакамбінаце], — гэта, найхутчэй, мяса зубра з рэзервовага генафонду.

Кожная прадукцыя палявання ці атрыманая іншым шляхам, перш як трапіць на мясакамбінат, праходзіць патрэбныя аналізы і розныя інстанцыі. І толькі пасля сведчання пра яе прыдатнасць, якое выдаюць лабараторыі, мяса трапляе на вытворчасць.

Як нам вытлумачылі, прамысловай вытворчасці прадуктаў з зубрацiны ў Беларусі няма. І гаворка, цалкам магчыма, вядзецца пра нейкую лімітаваную партыю мясных вырабаў.